• Zielona herbata – niezwykłe właściwości

Zielona herbata – niezwykłe właściwości

2018-01-24 \\ Odżywianie \\

Kawa i herbata, choć uwielbiane i pite w każdym zakątku świata, uchodzą za używki. A wszelkie używki, czy nam się to podoba, czy też nie, w mniejszym lub większym sposób szkodzą. Nie tyczy się to zielonej herbaty. Należałoby wręcz nazwać ją królową herbat za sprawą jej niezwykłych właściwości.

Herbata jako napar z liści krzewu herbacianego

Herbata, obok kawy, stanowi jeden z najpopularniejszych napojów, może nawet najpopularniejszy. Jej początki sięgają wielu wieków przed naszą erą, gdy to liść herbaty wpadł przypadkiem do gorącej wody przygotowanej dla chińskiego cesarza. Napar tak mu posmakował, że zaczął go nie tylko pić, lecz też propagować. Herbatę przyrządza się właśnie z liści – rzecz jasna chodzi o liście krzewu herbacianego, licznie porastającego głównie rejony Chin i Japonii.

 

Różne oblicza herbat

Herbata to obecnie odpowiednik kawy: też podnosi ciśnienie krwi. Kawa zawiera kofeinę, yerba mate materinę, a herbata teinę. Kofeina, mateina oraz teina to tak naprawdę ta sama substancja, tylko różni się nazwą ze względu na odmienne źródło występowania. Poszczególne herbaty też się różnią między sobą, nie tylko zawartością teiny, ale również właściwościami.

 

Herbata zielona a inne herbaty

Zieloną herbatę przyrządza się z niesfermentowanych liści krzewu herbacianego. Jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów herbaty, obok herbaty czarnej i czerwonej. Ta pierwsza pochodzi ze sfermentowanych liści krzewu herbacianego, zaś druga z jego na wpół sfermentowanych liści. Czarna i czerwona herbata zawierają najwięcej teiny, a więc najbardziej podwyższają ciśnienie krwi. Jednocześnie niestety wypłukują cenny magnez z organizmu. Ponadto herbata czarna poprawia krążenie, a czerwona redukuje tkankę tłuszczową. Są też inne, nieco mniej popularne rodzaje herbat. Np. herbata biała, którą przyrządza się z pąków liści lub młodych liści krzewu herbacianego, a także herbata żółta, przyrządzana z liści poddanych procesowi oksydacji. To herbata zielona robi jednak ostatnio największą furorę.

 

Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata wykazuje szereg wspaniałych właściwości. Przede wszystkich reguluje ona ciśnienie krwi. Pomaga zredukować cholesterol i tłuszcz, chroni przed miażdżycą, przyczynia się do utrzymania zgrabnej sylwetki. Słynie z właściwości uspokajających, korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne oraz na urodę.

 

Zaparzanie zielonej herbaty

Ważne, aby zaparzać herbatę w odpowiedniej temperaturze. Zbyt niska nie wydobędzie z niej wszystkich cennych właściwości, a zbyt wysoka je zneutralizuje. W przypadku zielonej herbaty optymalna temperatura to 70 stopni Celsjusza. To znacznie mniej niż w przypadku herbat białej i żółtej, zaparzanych przy 80 stopniach, oraz herbat czarnej i czerwonej, zaparzanych przy 90 stopniach.