• Naturalne produkty na budowę i odbudowę flory bakteryjnej

Naturalne produkty na budowę i odbudowę flory bakteryjnej

2017-06-27 \\ Odżywianie \\

Choć bakterie i grzyby źle nam się kojarzą, to jednak niektóre z nich okazują się bardzo przydatne. Między innymi te, które wpływają na nasze zdrowe funkcjonowanie.

Bakterie żyjące w jelitach, określane jako flora bakteryjna przewodu pokarmowego, zapewniają właściwe trawienie oraz silną odporność. Oto przegląd najpopularniejszych bakterii żyjących w jelicie cienkim, grubym oraz odbytnicy:

Flora bakteryjna przewodu pokarmowego a jej znaczenie

Bakterie

Wpływ pozytywny

Wpływ negatywny

Bacteroides

1. Wykorzystywanie składników żywności

2. Hamowanie patogenów

3. Synteza witamin

4. Immunomodulacja

1. Synteza karcynogenów

2. Gazowanie

Bifidobacterium

1. Wykorzystywanie składników żywności

2. Hamowanie patogenów

3. Synteza witamin

4. Immunomodulacja

_______

Clostridium

_______

1. Toksynotwórczość

Escherischia coli

1. Immunomodlacja

1. Toksynotwórczość

2. Produkcja siarczanów

3. Gazowanie

Eubacterium

1. Hamowanie patogenów

1. Gazowanie

Lactobacillus

1. Wykorzystywanie składników żywności

2. Hamowanie patogenów

3. Synteza witamin

4. Immunomodulacja

 

_______

Ps. Aeruginosa

_______

1. Toksynotwórczość

Staphylococcus

_______

1. Toksynotwórczość

Streptokoki

1. Hamowanie patogenów

1. Toksynotwórczość

2. Synteza karcynogenów

Vibrionaceae

_______

1. Toksynotwórczość

 

Biotyki a antybiotyki

Biotyki zawierają żywe kultury bakterii oraz substancje stymulujące ich rozwój. Natomiast antybiotyki zawierają mikroorganizmy niszczące zarówno korzystne, jak też szkodliwe dla organizmu bakterie i grzyby. Za pomocą antybiotyków można zwalczyć chorobotwórcze wirusy, bakterie i grzyby, ale jednocześnie zniszczyć pomocną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, dlatego należy również pamiętać o przyjmowaniu biotyków. Biotyki należy jednak przyjmować nie tylko podczas kuracji antybiotykowej, ale również na co dzień, zwłaszcza że znajdują się w naturalnych produktach spożywczych, takich jak kiszonki, jogurty (sprawdź domowy jogurt L+), cytrusy czy produkty roślinne.

 

Probiotyki – pierwszy filar budowy i odbudowy flory bakteryjnej

Probiotyki to jeden z trzech rodzajów biotyków. Uchodzą za pierwszy filar budowy i odbudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Znajdują się w kiszonkach: kiszonych ogórkach, buraczkach oraz kiszonej kapuście.

 

Prebiotyki – drugi filar budowy i odbudowy flory bakteryjnej

Prebiotyki stymulują rozwój żywych kultur bakterii. Znajdują się m. in. w pomarańczach, grejpfrutach, cytrynach, limonkach i mandarynkach.

 

Synbiotyki – trzeci filar budowy i odbudowy fory bakteryjnej

Synbiotyki z kolei są połączeniem probiotyków z prebiotykami, zawierają więc zarówno żywe kultury bakterii, jak i substancje stymulujące ich rozwój. Wchodzą w skład produktów mlecznych, takich jak jogurty, a także preparatów wzbogaconych kwasem mlekowym.