• Kuchnia japońska - smaczna, piękna i zdrowa!

Kuchnia japońska - smaczna, piękna i zdrowa!

2017-12-14 \\ Odżywianie \\

Kuchnia japońska zdobyła wielu zwolenników na całym świecie. Aktualnie uważana jest za jedną z najpopularniejszych i najzdrowszych kuchni na świecie.

Jest oparta na naturalnych i świeżych produktach poddanych prostej obróbce. Ponieważ Japończycy starają się ograniczać różnego typu przyprawy, aby nie ingerować w naturalność potraw, charakteryzuje ją delikatny i zrównoważony smak.

 

Składniki japońskich dań

Tradycyjna japońska kuchnia jest niezwykle zróżnicowana i oferuje ogromną ilość dań. Wśród nich jest kilka, które są szczególnie popularne, np. sushi, chętnie wybierane przez samych Japończyków.

Do podstawowych składników przygotowywanych dań zalicza się oczywiście ryż, ale ważne miejsce zajmują także makarony. Prócz tego wykorzystywane są ryby i kraby, warzywa, wodorosty, grzyby, tofu oraz mięsa.

 

Sushi – numer jeden

Za najpopularniejsze japońskie danie uważane jest oczywiście sushi. Jego podstawowym składnikiem jest gotowany ryż zaprawiony ryżowym octem, a prócz tego najróżniejsze - najczęściej surowe - dodatki, np. ryby, owoce morza i wodorosty, warzywa czy też tofu. Do potrawy tej podaje się sos sojowy, w którym macza się kawałki sushi. Dla ożywienia smaku dodaje się również odrobinę ostrego zielonego chrzanu wasabi.

Potrawa ta występuje w wielu odmianach, a do najbardziej znanych należą:

  • nigiri – ryż formowany w owalne paluszki i przykrywany kawałkiem ryby, pod którą znajduje się odrobina wasabi,
  • maki – wałeczki ryżu owinięte w prasowane algi, zawierające wewnątrz różnego rodzaju dodatki.

               

Nie tylko sushi

Tradycyjna japońska kuchnia to także inne bardzo popularne dania. Należą do nich m. in.:

  • onigiri – danie z ryżu uformowanego w owalny lub trójkątny kształt, czasami owijany w kawałek wodorostu i nadziewany np. ikrą, rybą czy też krewetkami,
  • dango – niewielkie kluski wywarzane z mąki ryżowej, nabijane na patyczki, które mogą stanowić formę deseru,
  • daifuku – kluseczki przygotowywane z ciasta ryżowego i faszerowane słodką pastą z czerwonej fasoli,
  • ramen – danie składające się z makaronu, rosołu i – w zależności od przepisu – wielu innych składników, najczęściej ryb i warzyw.

Warto wiedzieć, iż japońska kuchnia to także prawdziwa uczta dla oczu, ponieważ - prócz zapachów i smaków potraw - istotny jest także ich wygląd, a także sposób podania. Mistrzowie kuchni japońskiej to prawdziwi wirtuozi. Dania przygotowane i podawane są bardzo estetycznie.

Jednak najważniejszym atutem japońskich dań są składniki - świeże i zdrowe. Dzięki nim każdy posiłek dostarcza solidnej dawki witamin.

Tym wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować prawdziwej kuchni japońskiej, polecamy odwiedzić dobrą restaurację serwującą sushi. Często w tego typu miejscach szefowie kuchni przygotowują sushi na naszych oczach, dzięki czemu wiemy, co jemy.