• Jak poradzić sobie z grypą żołądkową?

Jak poradzić sobie z grypą żołądkową?

2019-03-18 \\ Choroby i dolegliwości \\

Grypa żołądkowa jest bardzo uciążliwą dolegliwością, która pojawia się nieoczekiwanie i równie szybko przechodzi. Podpowiadamy, co jeść i czego unikać w czasie choroby.

Grypę żołądkową wywołują wirusy, które po dostaniu się do przewodu pokarmowego czynią tam ogromne spustoszenia. Zewnętrznym tego objawem są mdłości, wymioty i biegunka. „Jelitówką” (bo tak potocznie nazywa się tę chorobę) można się zarazić bardzo łatwo, a leczenie trwa od kilku do nawet kilkunastu dni. O wychodzeniu z domu w tym czasie nie ma oczywiście mowy.

 

Jak można się zarazić grypą żołądkową?

„Jelitówką” można się zarazić albo drogą pokarmową, albo kropelkową. O zarażenie nietrudno, dlatego zaleca się unikać fizycznego kontaktu z osobą chorą. Wirusy mogą przenosić się na innych w trakcie choroby i w ciągu 3 tygodni od ustąpienia wszelkich objawów.

 

Objawy

Grypie żołądkowej nie zawsze towarzyszą wymioty czy biegunka. Na ogół pierwszym zwiastunem choroby jest katar pojawiający się dzień lub kilka dni przed dolegliwościami żołądkowymi. Oprócz tego charakterystyczna dla „jelitówki” jest również lekka gorączka i ogólna słabość. W lżejszych przypadkach obok tych objawów pojawiają się jedynie mdłości i ból brzucha.

 

Jak leczyć grypę żołądkową?

Grypa żołądkowa trwa zazwyczaj od 2 do 5 dni, jeśli ma przebieg ostry. Jeśli natomiast dolegliwości są lżejsze, może przeciągnąć się nawet do dwóch tygodni. Przyjmowanie antybiotyków mija się w tym przypadku z celem, ponieważ są one całkowicie nieskuteczne w walce z tą chorobą. „Jelitówkę” można więc leczyć tylko objawowo. Pozostaje czekać, aż organizm sam upora się ze szkodliwym intruzem.

W czasie choroby należy zażywać środki rozkurczające oraz probiotyki. Jeśli choroba ma ostry przebieg i zachodzi ryzyko odwodnienia, warto zaopatrzyć się w apteczny roztwór z elektrolitami. Poza tym należy pamiętać o ciągłym nawadnianiu organizmu – najlepiej niegazowaną wodą mineralną.

Częstym błędem popełnianym przez wielu chorych jest zażywanie leków hamujących wypróżnianie. Utrudnia to organizmowi pozbycie się wirusów będących przyczyną choroby. Można jednak stosować środki przeciwwymiotne.

Niezwykle ważne jest przestrzeganie restrykcyjnej diety w czasie choroby. Spożywane potrawy powinny być lekkostrawne. Przez pierwszy dzień najlepiej w ogóle nic nie jeść, nazajutrz można się posilić kleikami ryżowymi. Jeśli nudności miną, do diety warto dołączyć sucharki i jabłka. Dania powinny składać się z niewielkich porcji, aby nie obciążać nadmiernie zainfekowanych jelit. Jeśli choroba ma lżejszy przebieg, nie musisz zbyt drastycznie ograniczać swojego jadłospisu. Wystarczy, że będziesz jadł częściej i mniej niż zazwyczaj.

Więcej porad zdrowotnych przeczytaj na stronie product-port.com